Știai că achiziția unei licențe windows îți poate certifica utilizarea corespunzătoare a unui dispozitiv? Este, practic, dovada că poți folosi serviciile și produsele sistemului de operare, fără a exista restricții sau probleme de confidențialitate.
Dacă te afli la prima investiție trebuie să știi că există mai multe aspecte care pot influența performanța și experiența de navigare. De asemenea, pe piață există diverse tipuri de licențe – fiecare cu avantaje și specificații diferite. Vrei să știi care este cea mai potrivită variantă pentru tine? Descoperă în rândurile de mai jos câteva detalii esențiale despre achiziție.
Ce este o licență Windows și la ce ne folosește?
O licență window 11 îți oferă posibilitatea de a accesa și folosi toate programele care rulează pe PC la capacitate maximă. Licența este inclusiv o garanție a confidențialității și prelucrării datelor și fișierelor personale. Sistemul de operare este așadar cel mai important element care facilitează comunicarea device – utilizator. Doar dacă deții o licență validă te poți bucura de cele mai noi actualizări. De asemenea:
- Riscul amenințărilor cibernetice scade drastic. Noile funcții de securitate garantează protejarea informațiilor cu caracter personal.
- Poți solicita ajutor specializat în cazul unei probleme sau erori de sistem. Microsoft oferă suport tehnic doar pentru calculatoarele care au licență valabilă.
- Ai parte de mai multă flexibilitate. Unele tipuri de licențe Windows pot fi transferate de pe un dispozitiv pe altul.
- Un sistem licențiat este mai stabil și mai eficient, tocmai pentru că nu este supus erorilor tehnice sau problemelor de performanță.
- Activarea licenței deblochează anumite funcții avansate, cum ar fi personalizarea desktop-ului, BitLocker și Windows Store.
Câte tipuri de licențe de Windows există?
A venit momentul să te hotărăști în privința licenței? Înainte de a face investiția ar trebui să te documentezi foarte bine. De achiziția modelului potrivit depinde în totalitate experiența ta ca utilizator.
Așadar, iată care sunt cele mai întâlnite variante:
- Licența Windows Retail – Cea mai întâlnită variantă – atât pe dispozitivele personale, cât și pe cele profesionale. Poate fi cumpărată direct de pe site-ul oficial Microsoft sau de la un magazin online autorizat. Este mai scumpă decât cea OEM, tocmai pentru că este disponibilă în două versiuni – full package (FPP) și electronică. De asemenea, poate fi folosită pe mai multe dispozitive, dar nu simultan. Este considerată varianta completă de licențiere pentru că oferă toate drepturile de instalare și utilizare.
- Licența Windows OEM (Original Equipment Manufacturer) – Vine deja preinstalată dacă optezi pentru un PC sau laptop direct de la producător (de exemplu Dell, Toshiba sau Asus). Este transferabilă, dar trebuie mai întâi să o dezinstalezi de pe computerul pe care o foloseai. Tocmai de aceea, poate fi dificil de gestionat în companiile mari, acolo unde timpul trebuie valorificat la maximum. Un alt minus ar fi că suportul tehnic este oferit de furnizor, nu de Microsoft.
- Licenta Windows de tip Volume Licensing – Spre deosebire de celelalte opțiuni, licența volume licensing este destinată companiilor și instituțiilor de mari dimensiuni. Dacă ești antreprenor și vrei să îmbunătățești infrastructura IT, vei avea nevoie de o asemenea soluție pentru a te bucura de avantaje pe termen lunng. Asigură gestionarea centralizată și poate fi folosită pe mai multe PC-uri simultan, ceea ce sporește nivelul de productivitate. Licența de volum reduce semnificativ costurile și timpul alocat pentru instalare.
Cum alegem corect Licența Windows potrivit sistemului nostru
Alegerea unei licențe windows nu este deloc o decizie ușoară. Sunt mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare. Însă, dacă vrei să-ți securizezi investiția și să reduci din start cheltuielile neprevăzute, iată câteva criterii esențiale de achiziție:
- Cerințele în materie de utilizare – Ai nevoie de o licență windows 10 pentru laptopul personal? Cel mai bine te orientezi către o licență oem. În schimb, dacă îți propui să extinzi rețeaua IT și să elimini timpii de nefuncționare, o variantă de tip volume licensing poate fi alegerea ideală. Proiectează utilizarea în viitor și gândește-te care sunt așteptările exacte în materie de rapiditate și precizie.
- Bugetul disponibil – Nu porni în căutarea unei licențe potrivite dacă nu ai la dispoziție suma potrivită. Calitatea vine cu un cost, așadar, încearcă să aloci toate resursele necesare pentru a obține beneficiile dorite. Dacă o licență oem este inclusă în prețul dispozitivului pe care urmează să-l cumperi, cele retail trebuie achiziționate separat. Adaptează, așadar, bugetul la cerințele personale.
- Funcționalitățile dorite – Gândește în avans și vezi care sunt caracteristicile care s-ar potrivit cel mai bine nevoilor tale. Dacă nu știi exact ce să alegi, poți solicita ajutorul echipei de asistență. Un specialist în domeniu te poate sfătui cel mai bine. Ține cont și de modalitatea de activare. Unele licențe pot necesita activare online, altele prin telefon sau cheie de produs.
Concluzie
Plănuiești să cumperi o licență windows 11, dar nu știi exact dacă este cea mai bună variantă pentru PC-ul tău? Un sistem licențiat dă mai mult randament, dar investiția trebuie făcută numai în urma unei documentări serioase. Există mai multe tipuri de licențe windows, așa că recomandat ar fi să-ți evaluezi atent cerințele și planurile profesionale.
Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de avantajele unei licențe certificate!