Știai că pe lângă variantele standard de licențe pentru sistemele de operare, există și Windows server? Nu mulți utilizatori știu de existența softului, chiar dacă a fost proiectat și dezvoltat tot de Microsoft. A fost lansat pentru prima dată în 1993. Pe atunci purta denumirea de Windows NT.
Comparativ cu o alternativă obișnuită, prezintă funcții diferite, destinate special pentru crearea unei infrastructuri web.
Ce avantaje prezintă mai exact, dar și care sunt principalele caracteristici de funcționare poți afla în rândurile de mai jos.
Definiția completă pentru Windows Server
Din 1993 și până acum, Windows Server a primit noi actualizări pentru a rula cât mai bine pe serverele de rețea. Printre principalele specificații pe care le oferă se numără:
- Stocarea, partajarea și accesarea folderelor și fișierelor centralizate. Are la bază funcții foarte avansate de securitate.
- Rularea facilă a bazelor de date sau altor aplicații în server. Este folosit și pentru a furniza servicii de e-mail.
- Crearea conturilor pentru utilizatori sau grupuri pentru a controla accesul la resursele din rețea.
- Accesarea de instrumente intuitive de management pentru simplificarea administrării serverelor. Tocmai de aceea, o licență windows server este indicată companiilor.
- Integrare cu întreg ecosistemul Microsoft. Funcționează foarte bine, așadar, cu alte produse Microsoft, ceea ce garantează o experiență personalizată.
Câte versiuni Windows Server există?
De-a lungul timpului, au apărut mai multe soluții pentru windows server. Însă, cele mai apreciate pentru performanța oferită sunt:
- Windows server 2022 – Cea mai recentă versiune a softului. Oferă o serie nouă de caracteristici, care se adresează tuturor companiilor, indiferent de dimensiuni. Introduce specificații avansate în Windows Admin Center precum configurarea rețelei, gestionarea optimă a serverelor și monitorizarea performanței. Poți efectua cu ușurință sarcini și date foarte complexe, cum ar fi SQL Server. Pe lângă versiunea 2022, există și windows server 2019 și 2016.
- Windows Server pe Azure – Este o soluție avantajoasă în cazul în care vrei să accesezi fișierele de la distanță, fără a fi nevoie de un VPN local. Microsoft Azure îți permite practic să-ți stochezi datele și să folosești Windows Server pe un cloud public. Poți implementa cu ușurință actualizările de securitate, fără a fi necesară o repornire cu Hotpatch.
- Windows Server și Azure Arc – Vrei să maximizezi eficienta sistemului IT al companiei tale? E foarte simplu – poți integra Windows Server cu Azure Arc. Este un set de instrumente în cloud, care facilitează gestionarea și securizarea serverelor. Printre beneficiile pe care le oferă se numără: monitorizarea performanței, indiferent de locație, eficientizarea sarcinilor și obținerea unei perspective de ansamblu asupra infrastructurii IT.
Cum funcționează Windows Server?
Windows server este o soluție esențială în cazul antreprenorilor aflați la început de drum, dar și celor care manageriază corporații sau companii cu sute de angajați. Ce face, mai exact? Este instalat pe hard-ul unui dispozitiv, dar, spre deosebire de un windows obișnuit, prezintă configurații și procese specifice rulării pe servere.
Printre cele mai importante opțiuni și utilizări pe care le prezintă se numără:
- Găzduire centralizată – Mai multă organizare și performanță într-un singur loc? Microsoft Windows Server este exact ce ai nevoie. Sistemul devine, așadar, un mediu propice pentru găzduirea, stocarea și accesarea aplicațiilor, serviciilor web sau bazelor de date.
- Virtualizare – Permite rularea și gestionarea mai multor sisteme de operare pe un singur server fizic. Este o variantă ideală pentru a economisi costurile de administrare, dar și resursele hardware. Simplu și eficient!
- Back-up – Disponibil pentru recuperarea rapidă în caz de pierderi sau defecțiuni ale datelor. În cazul companiilor, mai ales, orice eroare tehnică poate influența dramatic întregul sistem IT, dar și succesul organizațional. Funcția de back-up previne asemenea situații.
- Integrare facilă – Windows server funcționează perfect cu alte produse Microsoft. Poate fi integrat cu Azure Active Directory sau Office 365. Integrarea garantează o experiență unitară pentru fiecare utilizator în parte, dar și optimizare a nivelului de productivitate.
- Management centralizat – Dacă optezi pentru o licență windows server, ai la dispoziție instrumente de management pentru administrarea centralizată a serverelor. De asemenea, ai acces la cele mai noi actualizări de sistem și funcționalități de securitate.
Care sunt limitările de hardware și diferențele de preț?
Te-ai hotărât să cumperi o licență pentru windows server? Înainte de toate, ar trebui să știi care sunt limitările de hardware, dar și diferențele de preț pentru fiecare variantă în parte.
Pentru windows server 2022, vei avea nevoie de:
- Un procesor de 64 de biți cu 1,4 GH și 2 nuclee.
- O capacitate de stocare de minimum 32 biți.
- Placă de bază cu firmware UEFI (pentru boot sigur).
Dacă softul va fi instalat de pe un suport fizic vei avea nevoie de unitate DVD. în ceea ce privește capacitatea de stocare, vei avea nevoie de 512 MB pentru Server Core și 2 GB pentru Server cu experiență desktop.
În ceea ce privește costurile de achiziție, variantele diferă în funcție de model și specificații. Spre exemplu, o licență standard Windows 2022, cu 2 nuclee, poate costa 449 lei. În schimb, o suită core infrastructure datacenter, 8 x 2 nuclee, poate ajunge la 28.000 lei.
Concluzie
Windows server este o soluție dezvoltată de Microsoft și recomandată cu precădere pentru companii. A fost lansat în 1993, iar cele mai apreciate versiuni sunt cele din 2022, 2019 și 2016. De asemenea, există inclusiv windows server pe Azure și Azure Arc. Funcția principală pe care o oferă este managerierea optimă a unei infrastructuri de servere web. Printre specificațiile pe care le îndeplinește se numără: găzduire și management centralizat a fișierelor, virtualizare, back-up de date și integrare facilă cu alte produse Microsoft. Prețul unei licențe standard pornește de la 449 lei și reprezintă fără îndoială o investiție avantajoasă pentru afacerea ta.
Apelează și tu la Windows server și bucură-te de toate beneficiile pe care le oferă!